Knjižnica

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gradska knjižnica i čitaonica „Don Mihovil Pavlinović“ kulturno je i informacijsko središte Imotske krajine koje građanima osigurava pristup znanju, informacijama i kulturnim sadržajima za potrebe obrazovanja, stručnog i znanstvenog rada, cjeloživotnog učenja, informiranja, odlučivanja i razonode.

U našim prostorima nalazi se 18 000 knjiga. U Knjižnici postoji predškolski odjel, odjel školske literature, srednja škola, odjel za odrasle te arhiv knjiga. Na odjelu za odrasle naši korisnici rijetko odlaze razočarani. Uvijek pronađu nešto za sebe bilo knjige za razbibrigu ili stručno štivo. U odjelu arhive koji se nalazi u potkrovlju nalaze se stare vrijedne knjige koje se danas gotovo i ne tiskaju. Nerijetko se nađu oni kojima baš takve knjige trebaju. Otvaramo im potom ta vrata Knjižnice i svesrdno im pomažemo.

Na odjelu čitaonice naši korisnici potom mogu pogledati što ih zanima iz tih knjiga te ih ponovno vratiti na odjel. Naravno takve knjige knjižničari čuvaju i ne dozvoljavaju iznošenje i posudbu vani. Na odjelu čitaonice korisnici potom mogu pročitati dnevni tisak te se koristiti enciklopedijama i stručnim štivom koje se ne iznosi vani.

Gradska knjižnica „Don Mihovil Pavlinović“ nalazi se u posve obnovljenim prostorima najljepše gradske kuće.  Stariji građani zgradu Knjižnice još nazivaju i Domljanova kuća, prema prvotnim vlasnicima, uglednoj gradskoj obitelji Domljan. Obitelj prvog predsjednika Sabora RH dr. Žarka Domljana odselivši se u Zagreb gradu Imotskom prodali su kuću, izgrađenu krajem 1932.god. Iako pisanih podataka o arhitektu i točnoj godini izgradnje kuće nema, pretpostavlja se kako je sagrađena 30-ih godina, a dr. Domljan preciznije pretpostavlja kako je to upravo spomenuta godina. Od 2001.god. Ministarstvo kulture financira restauraciju Domljanove kuće za potrebe knjižnice i čitaonice. Do tada u zgradi je neorganizirano bilo smješteno nekoliko gradskih institucija te udruga. Glavni investitor je Gradska knjižnica Imotski. Projekt, danas objedinjuje kompletnu knjižničnu uslugu za građane. Od posudbe knjiga, čitaonice, internet usluga do boravka djece u prostorima predviđenim za njih na nekoliko sati. Obnovljena zgrada Knjižnice to značajnija je građevina i zbog toga što Imotski do 2006. godine nije niti imao samostalnu ustanovu, Gradsku knjižnicu. Knjižnica je bila tek jedan odjel druge kulturne ustanove na području Grada. Zalaganjem današnje ravnateljice dr. sc. Marije Jović knjižnica se osamostalila, te je glavni nositelj svih kulturnih zbivanja na području Grada.

Kronologija

Postoje podaci kako je u Imotskom 1945. god. postojala tzv. partizanska čitaonica. Egzistirala je negdje do polovice 50.-ih godina. A u današnjoj općini Grubine 1938. godine tadašnji SKOJ osnovao je čitaonicu, koja je egzistirala do početka rata.

Knjižnica Centra za usmjereno obrazovanje, 1979. je jedina još uvijek javna biblioteka u Imotskom. Od 1970. god. (vjerojatne te godine je osnovana) na području od 48 000 stanovnika do 15 svibnja 1979. god. upisala je 170 građana u registar imena onih koji posuđuju knjige (podaci iz Imotske krajine od 15. svibnja 1979.god.)
Narodna knjižnica Imotski osnovana je 1982.god. U broju od 1. srpnja 1984. god. postoji tekst u kojem se navodi, kako je Knjižnica nakon relativno kratkog rada, 17 mjeseci, dobila priznanje
„Pavao Markovac“ koje se dodjeljuje Knjižnicama za postignute rezultate na širenju knjige i njenom približavanju radnicima kroz 1983.god. Knjižnica je 1982. god. izdala 750 knjiga na čitanje, a 1983. god. 12 ooo knjiga uz 543 člana. Najaktivniji čitatelji u narodnoj knjižnici tada su bili mladi.

Gradska knjižnica i čitaonica Imotski potom nakon temeljite obnove zgrade u kojoj je danas smještena sredstvima Ministarstva kulture u iznosu dva milijuna kuna osnovana je u studenom 2006.  Za taj projekt ravnateljici GKI dr. sc. Marija Jović od Udruge Mare nostrum croaticum  dodijeljena je zlatna plaketa s kadenom, kako se na plaketi nalazi za izuzetan doprinos u unapređenju kulturnog života grada.

Gradska knjižnica don Mihovil Pavlinović
Ravnateljica: Marija Jović, dipl. novinar
Ulica kralja Zvonimira 1, 21260 Imotski
Telefon: 021 / 670 – 572
gradska.knjiznica.imotski@st.t-com.hr

www.knjiznica-imotski.hr