Kultura

247766_105095216312071_663456164_n

 

Pučko otvoreno učilište je kulturno prosvjetna ustanova.
Osnovano je 1975. god.

Djelatnost koja je u počecima djelovanja Učilištem bila obuhvaćena je osnovno obrazovanje odraslih. U to vrijeme spomenuta djelatnost pokazala se izuzetno potrebnom. Veliki broj građana nakon osnovnoškolskog obrazovanja u Učilištu, dalje se nastavilo školovati. Stekli su zanate, a neki su dogurali i do fakultetskih diploma.
Kulturna djelatnost

U vrijeme kada televizija nije bila toliko raširen medij, a video gotovo da nije niti postojao, kazalište je bilo svojevrsni prozor u svijet. Pri Učilištu je tada djelovao «Klub 19» amaterska skupina glumaca, pok. Ilija Zovko, Ante Šućur i Stjepan Brečić.

Vremenom je Učilište proširilo djelatnosti. U naš sastav ušle su još muzejska djelatnost, knjižnična, kino-prikazivačka te Osnovna glazbena škola. Sve navedene djelatnosti osim OGŠ i danas funkcioniraju u Ustanovi. Uz financijsku pomoć Ministarstva kulture RH i grada Imotskog naši djelatnici aktivni su u kreiranju cjelokupnog kulturnog života Grada.

Ljudima zaduženim za kulturu pri Pučkom otvorenom učilištu u suradnji s kulturnim Udrugama i Udrugama građana jedna od osnovnih zadaća je promicanje kulturne baštine. Cilj naših nastojanja i aktivnosti je doprinos što kvalitetnijem kulturnom životu zajednice u cjelini.

www.pou-imotski.hr

 

OMOT CD2

 

Godine 1870. utemeljena je Gradska glazba u Imotskom. Neki pak dokumenti daju naslutiti da je glazba i prije postojala, no ipak ta godina uzima se kao godina rođenja danas najboljeg puhačkog orkestra u Hrvatskoj.
Za današnju generaciju imotskih glazbara u Imotskom se kaže,da su oni jedini i pravi izvozni artikl iz Imotskog i Imotske krajine. Ma koliko to nekome izgledalo pomalo i smiješno u tome ima itekako puno istine.
Naime, HPO Gradska glazba Imotski peterostruki je prvak Hrvatske, te najbolji amaterski puhački orkestar u ovom dijelu Europe. Na neslužbenim natjecanjima najboljih orkestara Europe koji se redovito održava u Italiji u mjestu Riva del Garde, Imoćani su u dva navrata osvojili izvanredno drugo mjesto.

www.hpoggimotski.hr