Državno 17. Robokup natjecanje u Imotskom

Državno 17. Robokup natjecanje u Imotskom

Po drugi put, Imotski i OŠ „Stjepan Radić“ domaćini su državnog Robokup natjecanja, 17. po redu.  To je ujedno i najbolje priznanje odličnoj organizaciji i Imotskom kao domaćinu prošlogodišnjeg natjecanja. Robokup je ekipno natjecanje učenika viših razreda osnovnih škola iz elementarne robotike koje Hrvatska zajednica tehničke kulture provodi u suradnji s Hrvatskim robotičkim savezom, županijskim i gradskim zajednicama tehničke kulture, osnovnim školama, te Ministarstvom znanosti i obrazovanja, a sve s ciljem popularizacije tehničke kulture diljem RH. Naglasak se pri tom stavlja na sustavno i kvalitetno tehničko obrazovanje djece i mladih. Natjecanje je provedeno uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

Učenici OŠ “Stjepan Radić” iznimno zanimljivim programom uveličali su današnje otvaranje natjecanja, a nazočnima su se obratili Marko Mendeš, ravnatelj škole, Ivan Budalić – imotski gradonačelnik, Ante Šošić – zamjenih župana, Hrvoje Nekić – glavni tajnik HZTK, Mate Šimundić – predsjednik županijske skupštine, general Darko Rukavina te Momir Karin kao predstavnik Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Upravo je Momir Karin proglasio današnje natjecanje otvorenim te istaknuo važnost održavanja jednog ovakvog velikog natjecanja u jednom manjem mjestu kao što je grad Imotski, napomenuvši kako su upravo mala mjesta često središta kulture i duha.

Na natjecanju sudjeluje 23 ekipe, (69 djece – natjecatelja i 23 mentora)  od čega su 22 ekipe iz raznih područja Republike Hrvatske, a jedna ekipa je iz Bosne I Hercegovine.  Državna razina natjecanja provodi se u tri dijela – strujni krugovi, automatika i upravljanje robotskim vozilom. Prvi dio natjecanja od učenika zahtijeva odlična teorijska znanja u području tehničke kulture, te primjenu tih znanja na praktičnim primjerima pri izradi strujnih krugova pomoću elektroničkih elemenata. Drugi dio, automatika, podrazumijeva povezivanje elektroničkih dijelova u smislenu cjelinu i upravljanje- programiranje tih dijelova kako bi u konačnici tvorili jednu cjelovitu tehničku tvorevinu. U trećem dijelu natjecanja učenici iskazuju vlastite vještine upravljanja robotskim vozilom pomoću određenih programa.

Osim natjecanja organizirana je i paralelna vožnja robotskih kolica na kojoj će spretnost odmjeriti učenici nižih razreda osnovne škole. Za natjecatelje su pripremljeni maštoviti i izazovni zadaci kako bi učenici u izvannastavnoj aktivnosti – natjecanju ROBOKUP stekli praktična znanja i vještine potrebne za ukupno tehničko obrazovanje.

Share
Skip to content