Geopark Biokovo-Imotska jezera dobiva UNESCO status

Geopark Biokovo-Imotska jezera dobiva UNESCO status

ijeće UNESCO-ovih Globalnih Geoparkova prihvatilo je Geopark Biokovo-Imotska jezera kao UNESCO Svjetski Geopark tijekom prvog sastanka 8. sjednice organizirane 4. i 5. rujna 2023. u Marakešu (Maroko).

Ovom odlukom Geopark Biokovo-Imotska jezera postaje treći UNESCO Globalni Geopark u Republici Hrvatskoj.

Dobivanjem UNESCO oznake značajno se podiže razina vidljivosti destinacije i stvaraju se pretpostavke za razvoj geoturizma kao jednog specifičnog oblika selektivnog turizma koji se prvenstveno fokusira na geološke i geomorfološke značajke krajolika kao turističke atrakcije i jedan je od najbrže rastućih tržišnih segmenata unutar posebnih oblika turizma. Osim toga, Geopark pruža mnoge pogodnosti i razvojne mogućnosti za cijelo područje kroz razvoj poljoprivrede, ugostiteljskih i uslužnih djelatnosti, suradnje s drugim geoparkovima na posebnim projektima i znanstvenim istraživanjima.

Podsjetimo, ideja o budućem UNESCO Geoparku Biokovo-Imotska jezera utemeljena je 2019. godine od strane Javne ustanove „Park prirode Biokovo“ i Udruge „Geopark Imotska jezera“ , sa sjedištem u Imotskom, a Grad Imotski aktivno je sudjelovao u financiranju aktivnosti koje su prethodile ovom rezultatu.

Share
Skip to content