Osnivačka skupština Turističke zajednice područja Imota

Održana je osnivačka skupština Turističke zajednice Imota. Radi se o TZ područja koje obuhvaća Grad Imotski i općine Runovići, Zmijavci, Podbablje, Zagvozd, Lovreć, Cista Provo, Lokvičići i Proložac. Od 25 članova Skupštine bilo ih je prisutno 22 i sve odluke donesene su jednoglasno. Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban istaknuo je da su Imotski i okolne općine na ovaj način puno jače. “Ovo područje je Bogom dano i za gastro i eno ponudu. Ne zaboravimo ni prirodne ljepote i kulturnu baštinu. To je ono što puno predsezonu i posezonu. Tu su Imotski i Imotska krajina dominantni”, rekao je Boban.

Državni tajnik u ministarstvu turizma Tonči Glavina rekao je da je ovo prvi put da imamo jedan takav projekt. “Ovdje stvaramo uvjete za značajno povećanje hrvatskoga turizma na ovom području. Naš način rada prilagođavamo vremenu, tržištu i prostoru u kojemu funkcioniramo”, zaključio je Glavina. Direktor glavnoga ureda HTZ-a Kristijan Staničić izjavio je da je projekt TZ Imota značajan jer se radi o integraciji lokalnih zajednica u jedno turističko područje. “To je osnovni preduvjet u razvoju turizma, ali i svega onoga što turizam za sobom vuče. Mislim da ovo područje ima sjajne resurse koji su interesantni tijekom cijele godine”, rekao je Staničić, dodajući da vjeruje da će kvalitetna promocija donijeti prosperitet i još veću vidljivost ovoga turističkoga područja.

Gradonačelnik Ivan Budalić naglasio je zajedništvo koje su kroz ovo udruživanje pokazali grad i općine. “Ovo danas je kamen temeljac za budućnost Imotske krajine, za razvoj turizma i gospodarstva, rekao je. Dosadašnji direktor Turističke zajednice Imotski Luka Kolovrat prisjetio se brojki kada su u pitanju smještajni kapaciteti. “Imamo još 2 objekta do zamišljenih 200 za ovu sezonu. Prije 5-6 godina imali smo 13 objekata što dovoljno govori o rastu turizma u našoj krajini. Ovo je ogroman rast, a u razgovoru s iznajmljivačima doznajem da je booking izvrstan”, izjavio je Kolovrat, dodavši da će, prema procjenama, ova sezona biti bolja za 25 do 30 posto u odnosu na rekordnu prošlogodišnju.