Predstavnice Francuskog veleposlanstva na sastanku u Gradu Imotskom

Predstavnice Francuskog veleposlanstva na sastanku u Gradu Imotskom

Jučer su u Imotskom boravile predstavnice Francuskoga veleposlanstva u Hrvatskoj, koje su u naš grad došle u povodu završetka znanstvenih istraživanja u Crvenom jezeru.  Radi se o Delphine Dufoix, atašeu za administrativnu i međunarodnu suradnju i Martine Manavella, atašeu za obrazovnu suradnju. Tom prilikom sastale su se sa zamjenikom gradonačelnika Imotskoga Milanom Zdilarom i direktorom Turističke zajednice Imota Lukom Kolovratom.
Kolovrat je na početku sastanka zahvalio veleposlanstvu na podršci akciji ronjenja i što su sponzorirali dolazak Frederica Swierczynskog, upoznavši gošće s prošlogodišnjim Fredericovim zaronom do samoga dna Crvenoga jezera, koji su pratile brojne svjetske televizijske kuće. “Imali smo fantastičnu promociju i u Francuskoj tijekom cijele prošle, ali i ove godine. Tako već imamo konkretne rezultate – francuskih dolazaka i noćenja na imotskom području je 4 puta više nego prošle godine, a francuski turisti su sada ukupno na 4. mjestu po noćenjima i dolascima u Imotskoj krajini”, rekao je dodavši da postoji izuzetna volja i želja za suradnjom.
“Naš cilj je poduprijeti sudjelovanje francuskih znanstvenika u projektima u Hrvatskoj, a cilj nam je i u suradnji s lokalnim vlastima proširiti turističku ponudu, ali ju i što bolje predstaviti u Francuskoj”, rekla je Dufoix.
Zamjenik gradonačelnika Imotskoga Milan Zdilar naglasio je spremnost Grada Imotskoga za suradnju na području gospodarstva. “Imamo Poduzetničku zonu koja je dobila potrebnu infrastrukruru pa smo, naravno, otvoreni za ulagače iz Francuske koji bi kod nas otvorili proizvodni pogon. Izišli bismo im u susret po pitanju infrastrukture, a Grad uvjetuje otvaranje proizvodnoga pogona sa zaposlenicima s područja Imotskoga”, rekao je Zdilar. Predložio je i suradnju na području proizvodnje vina, ističući brojne proizvođače vina s imotskoga područja, ali i manifestaciju Cvit razgovora, na koju ih je pozvao iduće godine.
Direktor Turističke zajednice Imota Luka Kolovrat dotaknuo se aktivnosti vezanih uz proglašenje geoparka. “Imotski je sada u projektu izrade geoparka, kojega ćemo prijaviti za UNESCO geoparkove. Glavni ured za geopark je u Parizu, a već smo uspostavili dvije suradnje sa francuskim geoparkovima”, rekao je Kolovrat.
Martine Manavella je istaknula da su vrlo zainteresirani za suradnju na području geoparka, ali i na području Vina, posebice kada je u pitanju manifestacija Cvit razgovora. “U našem Veleposlanstvu postoji služba koja se bavi ekonomskom suradnjom. Bit će nam izuzetno drago prenijeti vašu inicijativu njima kako bi oni ostvarili kontakte s francuskim poduzetnicima”, naglasila je Manavella. S obzirom na sve veći broj francuskih turista u Imotskom, razgovaralo se i o tečajevima francuskoga jezika za iznajmljivače kuća, ali i obrazovanju turističkih vodiča za turiste koji dolaze s francuskoga govornoga područja.
Share
Skip to content