Sastanak koordinacije načelnika općina Imotske krajine i gradonačelnika Grada Imotskoga

U Gradskoj vijećnici u Imotskom održan sastanak koordinacije načelnika općina Imotske krajine i gradonačelnika Grada Imotskoga.

Nazočni su bili načelnici općina Zagvozd, Cista Provo, Runovići, Zmijavci i Podbablje te predsjednik Općinskoga vijeća Prološca. Osim gradonačelnika Imotskoga sastanku je nazočila i pročelnica Upravnoga odjela za gospodarstvo Grada Imotskoga Petra Šućur. Ostali načelnici opravdali su svoj izostanak. Gradonačelnik Imotskoga Ivan Budalić najprije je prisutne upoznao s osnivanjem turističke zajednice za područje Imotske krajine, u koju bi bile uključene sve općine i grad. “Postoje kontakti s Turističkom zajednicom Republike Hrvatske, a zajednica područja Imotska krajina trebala bi zaživjeti 1. siječnja 2018. godine. Time se otvaraju mnogobrojne mogućnosti i perspektive jer ćemo od tada zajednički nastupiti na tržištu”, kazao je Budalić.
Svi prisutni načelnici podržali su ovu ideju, a načelnik Općine Podbablje Ante Kujundžić dodao je kako će njegova Općina osnovati turističko-informativni centar (TIC) u kojemu će jedna osoba koordinirati između iznajmljivača s njihova područja s Turističkom zajednicom. Načelnik Zmijavaca Miroslav Karoglan istaknuo je kako se nakon osnivanja zajednice treba opet napraviti ovakav sastanak i dati prijedloge novoosnovanoj zajednici da ih stavi u plan i program. Gradonačelnik Budalić dodao je kako uskoro kreće izrada turističke strategije razvoja. “Taj projekt će biti temelj za razvoj. Na osnovu njega se traže sredstva, a ključ je u tome da zajednički nastupimo jer jedino tako možemo izvući dovoljno sredstava”, kazao je Budalić.
Kada je u pitanju kalendar događaja, dogovoreno je da će načelnici općina i gradonačelnik do idućeg sastanka koordinacije pripremiti popis događaja i proslava koje se organiziraju u njihovim mjestima.
Grad, istaknuo je Budalić, ove godine planira Božićni sajam u Ulici Ante Starčevića. Taj bi sajam trajao 2 tjedna, a ideja je da općine budu uključene kroz štandove na način da predlože OPG-ove, obrte i pojedince koji imaju što ponuditi kroz ovaj sajam i koji bi svoje proizvode mogli prodavati.
Istaknuto je i kako postoji puno projekata koji su od zajedničkoga interesa svih jedinica lokalne samouprave. Gradonačelnik je istaknuo kako Grad Imotski radi na privođenju svrsi Poduzetničke zone Vinjani Gornji, ali da je to od interesa svih općina. Zona će se, istaknuo je gradonačelnik, realizirati kroz nekoliko etapa. Istaknut je i problem zgrade Policijske postaje Imotski, čiji djelatnici rade na 3 lokacije, unatoč činjenici da se u Imotskom godišnje izda oko 4500 dokumenata.
Kada je u pitanju spojna cesta Zagvozda s Graničnim prijelazom Vinjani Donji i dalje prema Hercegovini, također je dogovoren zajednički nastup. “Dogovorili smo se da ćemo, što se tiče same trase te ceste, slušati struku i da moramo ići sa zajedničkim dopisom prema nadležnim institucijama i razinama vlasti”; istaknuo je načelnik Zmijavaca Karoglan.
Pročelnica Šućur podsjetila je da je u tijeku projekt izgradnje kanalizacijskoga sustava Imotske krajine. “Trenutno je u tijeku završna faza izrade projektne dokumentacije, nakon koje slijedi apllikacijski paket. Očekuje se da će 2018. izići prvi natječaji za izvođače radova. Projekt je vrijedan 290 milijuna kuna”, navela je Šućur.
Načelnik Zagvozda Miroslav Gaće podsjetio je na projekt izgradnje dnevne bolnice. “Iduće godine treba krenuti rekonstrukcija postojećega objekta i očekuje se da će dnevna bolnica proraditi do kraja 2018.”, kazao je Gaće.
Gradonačelnik Budalić predložio je otvaranje pomoćnoga ureda LAG-a u Imotskom kako bi se stanovništvu mogao olakšati put do informacija vezanih uz projekte i programe EU fondova.