Sastanak čelnika jedinica lokalne samouprave Imotske krajine s ministrima, državnim tajnicima i čelnicima državnih poduzeća

Neriješeni imovinsko-pravni odnosi, rascjepkanost zemljišta te nesređene katastarske knjige koče bilo kakav ozbiljniji razvoj Imotske krajine, a s tim se problemom svakodnevno susreću načelnici općina Imotske krajine i gradonačelnik Grada Imotskoga, istaknuto je, između ostaloga na radnom sastanku predstavnika jedinica lokalne samouprave Imotske krajine s resornim ministrima u Vladi Republike Hrvatske, održanom u utorak u Zagrebu. Sastanak su inicirali saborski zastupnik Ante Babić i župan Splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.

Ravnatelj Državne geodetske uprave dr.sc. Damir Šanteka istaknuo je kako Grad Imotski i općine imaju mogućnost iskorištavanja sredstava Državne geodetske uprave kroz sufinanciranje katastarskih izmjena.
Na sastanku je bilo govora i o vodoopskrbi. Ravnatelj Hrvatskih voda Zoran Đuroković iznio je podatak da Vodovod Imotske krajine ima gubitke vode oko 86%, odnosno 4.3 milijuna kubičnih metara. To je potatak koji zabrinjava, istaknuo je Đuroković te dodao da se treba pronaći rješenje kako bi se ovaj gubitak smanjio. Dodao je da će Hrvatske vode još u ovoj godini pomoći i uputiti Javni poziv kako bi se navedeni gubitci smanjili, a naglasio je i kako će pomoći u uređenju i održavanju izvora na rubnim dijelovima Imotske krajine. Ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić, koji je podrijetlom iz Ričica, dodao je kako je akumulacija Ričice izrazito važna za međudržavnu suradnju s općinama Bosne i Hercegovine. Hrvatske vode, istaknuo je Đuroković, intenzivno vode razgovore s predstavnicima spomenutih općina.
Najviše pozornosti posvećeno je pitanju tunelarine kroz tunel Sveti Ilija. Konačni prijedlog za to pitanje donijet će se do kraja godine, zaključeno je. O cesti Zagvozd – Granični prijelaz Vinjani Donji, koja bi generirala prekograničnu suradnju, govorili su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i njegov zamjenik Mario Madunić te Josip Škorić iz Hrvatskih cesta. Navedeno je kako su Hrvatske ceste naručile studiju izvodljivosti i studiju zaštite okoliša, a u međuvremenu je napravljena dokumentacija za realizaciju opasnih točaka na cesti od Vukadinovića preko Kamenmosta, Poljica i Grubina.
Ministrica europskih fondova Gabrijela Žalac i njezina suradnica Ana Odak dale su operativne upute gradonačelniku i načelnicima općina o tome kako iskoristiti sredstva koja su im na raspolaganju, koristeći županijsku razvojnu agenciju.
Ministaru zaštite okoliša Tomislavu Ćoriću načelnici i gradonačelnik iznijeli su prijedloge vezane uz reciklažna dvorišta, pretovarne stanice i sabirnice. Ministar Ćorić je istaknuo kako će razmotriti prijedlog predstavnika da se na području Imotske krajine naprave dva reciklažna dvorišta i jedna sabirnica.
Glavna državna rizničarka Republike Hrvatske Ivana Jakir Bajo upoznala je predstavnike
Imotske krajine s novim prijedlogom zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave koji se
upravno nalazi u Hrvatskom saboru na prvom čitanju. Prijedlog zakona bitno će pripomoći
općina i gradovima u njihovim fiskalnim kapacitetima. Ovim prijedlogom cjelokupan prihod od
poreza na dohodak ide općina i gradovima. Za one općine kojima referenta stopa neće odgovarati, ministarstvo će kroz financiranje i alokaciju sredstava nadoknaditi eventualni gubitak sredstava.
Državni tajnik za demografiju dr.sc. Marin Strmota kazao je kako je predložen zakon za povećanje rodiljnih naknada, sufinanciranje kamata za stambene kredite ali i novu i mjeru za financiranje plaća za djelatnice vrtića u drugoj smjeni te da će taj zakon ići vrlo brzo. Naglasio je da ove mjere ni izbliza nisu dovoljne i da je potrebna jedna široka paleta mjera i aktivnosti vezane za demografiju.
Na prijedlog ministra zdravstva dr.sc. Milan Kujundžića, načelnici i gradonačelnik sastali su se s ministrom turizma Garijem Cappellijem. On ih je upoznao s mjerama koje se mogu koristiti za iduću turističku sezonu. Načelnici i gradonačelnik zatražili su sastanak s ministrom državne imovine Goranom Marićem.