Sporazum o suradnji i utemeljenju Turističke zajednice područja Imotske krajine

Na radnom sastanku u Gradskoj vijećnici u Imotskom, kojega su inicirali Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i čelnici jedinica lokalne samouprave Imotske krajine, potpisan je Sporazum o suradnji i utemeljenju Turističke zajednice područja Imotske krajine. To je, istaknuto je na sastanku nužan potez i logičan slijed događaja vezanih uz turizam u Imotskoj krajini, koji već godinama ruši rekorde u broju noćenja, ali i kuća za odmor.

Gradonačelnik Imotskoga Ivan Budalić istaknuo je kako je potrebno ulagati u infrastrukturu kako bi se ojačao turistički razvoj cijele Dalmatinske zagore. “Vidimo da turizam kod nas raste. Daljnjim razvojem kroz zajednički nastup možemo još više ostvariti jer zajedničkom ponudom možemo privući što više gostiju, a samim time možemo povući i gospodarstvo jer računamo na mnoge obrte i poduzetnike koji će nuditi svoje proizvode i usluge na našem turističkom tržištu”, kazao je Budalić.

Turistički rast Imotske krajine zainteresirao je lokalno stanovništvo za otvaranje kuća za odmor. “To sve skupa mora biti uobličeno u instituciju turističke zajednice. Ipak, određene općine nisu u mogućnosti imati vlastite turističke zajednice, niti bi one kao takve na tržištu mogle imati određenu moć. Zato je bitno da imotski kraj ima svoju jedinstvenu turističku zajednicu koja će jako i moćno nastupiti na tržištu”, istaknuo je Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban. Dodao je da će županija i u ovom slučaju biti od velike pomoći.

Direktor Glavnoga ureda Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić pozdravio je osnivanje turističke zajednice područja te dodao kako Imotska krajina može biti primjer ostalim dijelovima Hrvatske. “Ovo je izvrsna inicijiativa i zahvaljume se gradonačelniku i načelnicima svih općina. To je jedan iskorak u budućem kvalitetnom upravljanju cijelom destinacijom. Potreba za udruživanjem je izrasla iz turističkoga prometa i infrastrukture”, kazao je Staničić, dodavši da se to prije svega odnosi na rast turističkih smještajnih kapaciteta. “Glavni ured HTZ-a će svaku takvu inicijativu podržati, a krajem godine će biti raspisani konkretni javni pozivi za sufinanciranje određenih aktivnosti, bilo da se radi o razvoju turističkoga proizvoda ili određenih manifestacija na destinacijama i u tom smislu će HTZ sudjelovati s određenim financijskim sredstvima koja će biti veća u slučaju kada se radi o udruženim nastupima”, zaključio je Staničić.

U Hrvatskoj trenutno postoji 312 turističkih zajednica, što uključuje i županijske turističke zajednice, HTZ i Grad Zagreb, a od toga je samo 12 turističkih zajednica područja. “To nam je očito znak da neke stvari moramo mijenjati. Cilj nam je da do sljedećega ljeta izađemo sa sva tri zakona, koja će nam pomoći u daljnjem razvoju Republike Hrvatske, odnosno da prilagodimo naše zakonodavstvo vremenu i tržištu i uvjetima u kojima danas živimo”, kazao je državni tajnik u ministarstvu turizma Tonći Glavina.

Najveći dio sredstava trošit će se za turističke manifestacije, izgradnju vidikovaca, odmorišta, info punktvoa te biciklističkih i tematskih staza. “Županija će odmah objediniti određene stvari, posebno naijenjene za destinaciju Imotske krajine. Pokušat ćemo učiniti turistički proizvod još kvalitetniji, s tendencijom da ukupan broj noćenja poraste za oko 50% i da na taj način dobijemo novi brend u našoj županiji – Imotsku krajinu kao integralni dio Dalmatinske zagore”, kazao je dožupan Ante Šošić.

Turistička zajednica Imotski već se sada ponašala kao turistička zajednica područja, istaknuo je direktor TZ Imotski Luka Kolovrat. “Nikada nismo uskratili niti jednu informaciju niti bilo kakvu informaciju nekom iznajmljivaču s područja Imotske krajine. Biciklističke staze koje trenutno radimo na području su svih općina Imotske krajine. Ipak, sada ćemo imati veću snagu, ali i veće izvorne prihode”, rekao je Kolovrat.