Inicijativa za UNESCO geo park i istraživački centar

U srijedu je u Imotskom održan izuzetno zanimljiv sastanak kome su nazočili Ivan Budalić (gradonačelnik Imotskog), Perica Tucak (predsjednik GV Imotski), Luka Kolovrat (direktor TZ), Ante Kukavica (RK Crveno jezero), Petra Kovač Konrad (voditeljica projekta Geopark Imotska jezera), Dušan Jelić (voditelj znanstvenog odbora), Roman Ozimec (voditelj projekta istraživanja), Stipe Tutiš (Centar izvrsnosti Cerovačke špilje), Dalibor Jirkal (Dinaric Hub), Ivan Gabelica (ravnatelj JU More i krš) te dožupan Ante Šošić.
Tema je bilo napretek – razgovaralo se o ronilačko-znanstvenoj ekspediciji u Crvenom jezeru koje bi se trebalo organizirati u rujnu ove godine. Za razliku od prošlogodišnje organizacije gdje je cilj bio zaron do dna, ove godine naglasak bi bio na znanstvenim istraživanjima te ronjenju po stijenama i ulazak u vodoravne kanale. I ove godine organizacijsku i tehničku potporu znanstvenicima i roniocima pružiti će TZ Imotski kao i ronilački klub „Crveno jezero“. Ova ekspedicija bi bila uvod u trogodišnje ispitivanje i monitoring Crvenog jezera koje bi trebalo dati odgovore na sva pitanja iz domena geologije, speleologije, bioraznolikosti i genetike ovog krškog fenomena. U lipnju 2019. planira se tiskati i velika dvojezična monografija u kojem bi bile predstavljeni sve rezultati istraživanja.
Također, danas je pokrenuta inicijativa za proglašenje imotskih jezera UNESCO Geo parkom. Ukoliko sve bude po planu, postoji realna mogućnost da ovo područje od nekih 60-tak kvadratnih kilometara bude UNESCO brend u lipnju 2020. Osim toga, započeti će se i pripremne radnje za izgradnju istraživačko-posjetiteljskog centra koji bi sadržavao izložbeno-muzejskim postav, istraživački centar, rescue centar za čovječju ribicu, vizitor centar i mnoge druge znanstvene i istraživačke sadržaje.
Prije samog sastanka, obavljen je i redovni monitoring Krčevca u koji su zaronili Petra Kovač Konrad i Dušan Jelić te su snimljene četiri čovječje ribice.